Wyżywienie
W przedszkolu dbamy o to, aby posiłki przez nas przygotowane dostarczały dzieciom wszystkich niezbędnych składniki odżywczych i energetycznych.
Zwracamy uwagę na to, aby były one:
• pełnowartościowe,
• wysokiej jakości i w maksymalnym stopniu pozbawione chemicznych substancji spożywczych.
Wiek przedszkolny to czas intensywnego rozwoju fizycznego i umysłowego, a to co dzieci jedzą, wpływa bezpośrednio na ich samopoczucie i ważne czynności organizmu. Układając jadłospis staramy się, aby dieta dzieci była różnorodna i oparta o produkty jak najmniej przetworzone – naturalne i wysokiej jakości.
. Dzięki współpracy z dietetykami oferujemy dzieciom:
* szeroki wybór pieczywa bez sztucznych dodatków i barwników: bułki
orkiszowe, grahamki, wieloziarniste, .
* owsianki i zupy mleczna z bakaliami i owocami- na II śniadanie lub podwieczorek
* duża częstotliwości kasz: jaglana, gryczana, jęczmienna
* korzystanie z naturalnych ziół
* stały dostęp do wody oraz herbaty typu Roibos lub napary bez dodatku cukru
* owoce sezonowe na II śniadanie i podwieczorki
* zupy na wywarach: jarzynowych i mięsnych
* ciastka owsiane, jaglane, Nutella (z awokado i bananów) własnego wyrobu.
* ryby i mięso gotowane lub duszone, ograniczenie smażenia
* wypiekanie własnych ciast, np. marchewkowe, z sezonowych owoców z ograniczoną ilością cukru
* więcej surowych warzyw np. na podwieczorek
* zamiana cukru na miód
* jogurty naturalne ze świeżymi owocami
* wyroby własne- budyń z kaszy jaglanej, kisiel na sokach owocowych, koktajle
* surówki przygotowywane ze świeżych warzyw
W Przedszkolu uwzględniamy dietę:
* bezmleczną
* zapewnienie pomocy dla dzieci z cukrzycą oraz te zgodne z zaleceniami lekarza, którym sprostamy.